Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Εκλογές και Αλλαγή: Δύο διαφορετικά πράγματα

Οι φοιτητικές εκλογές έχουν καταντήσει εδώ και χρόνια μια πλήρως κοινοβουλευτικοποιημένη διαδικασία, μια διαδικασία διαφθοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων, μια διαδικασία διαπλοκής με το καθηγητικό κατεστημένο με έπαθλο την συμμετοχή των «φοιτητοπατέρων» στη διοίκηση των σχολών. Πρόκειται για μια καθαρά εξουσιαστική διαδικασία η οποία δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε κίνημα.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα ΔΣ που απαρτίζονταν από «αριστερές» πλειοψηφίες (όπως του ΕΜΠ) διευκόλυναν την ανάπτυξη του κινήματος των καταλήψεων, η απάντηση όμως είναι προφανής: σε 300 καταλήψεις στην Ελλάδα που δεν υπήρχαν «οι συσχετισμοί» πώς αναπτύχθηκε το κίνημα; Μέσα από τις μαζικές ΓΣ και τις συντονιστικές επιτροπές κατάληψης. Το φοιτητικό κίνημα στο ξέσπασμά του, πάντα γυρνά την πλάτη στον κοινοβουλευτικοποιημένο φοιτητικό συνδικαλισμό, μεταφέρει το κέντρο βάρους από τις αντιπροσωπευτικές στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. «Νομοθετικό» όργανο του κινήματος είναι η Γενική Συνέλευση και όχι το ΔΣ. «Εκτελεστικό» όργανο του κινήματος είναι η ανοιχτή συντονιστική επιτροπή κατάληψης, που μπορεί ο κάθε φοιτητής να υψώσει την φωνή του και να ακουστεί και όχι το ΔΣ με τους δεδομένους συσχετισμούς. Βέβαια τόσο στη ΓΣ όσο και στην συντονιστική επιτροπή οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες νοθεύονται, επειδή κυριαρχεί μια γραφειοκρατική μικροπαραταξιακή λογική.

Οι φοιτητές πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις κοινοβουλευτικοποιημένες φοιτητικές εκλογές, να κατανοήσουν και να αγωνιστούν για να αναδείξουν πως οι τελευταίες όχι μόνο καλλιεργούν την λογική της ανάθεσης, όχι μόνο δεν παίζουν προωθητικό ρόλο, άλλα δρουν αποπροσανατολιστικά, τη στιγμή που το φοιτητικό κίνημα πρέπει να επιλέξει τα επόμενα βήματά του στον αγώνα του ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Ο κίνδυνος που όλοι βλέπουμε κάθε μέρα να γίνεται και πιο απειλητικός, είναι η συλλογικότητα που με κόπο κατακτήσαμε μέσα στο κίνημα των καταλήψεων, να λιμνάζει και να υποχωρεί. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε.

Γι' αυτούς τους λόγους εμείς ως ανεξάρτητοι φοιτητές που σέβονται τον εαυτό τους και πάνω απ' όλα τους συμφοιτητές τους επιλέγουμε να απέχουμε από τις διαδικασίες έμμεσης εκπροσώπησης των φοιτητών μέσα από συγκεκαλλυμένα όργανα του συστήματος όπως το Δ.Σ. Και η Σύγκλητος. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε μόνο στην αμεσοδημοκρατική διαδικασία της γενικής συνέλευσης φοιτητικού συλλόγου. Αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη εκπροσώπηση των φοιτητών μέσα από όργανα που προωθούν την άμεση δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Δεν κάνουμε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Παραμένουμε πιστοί σε μια αρχή: όλη η δύναμη στα χέρια του μέσου φοιτητή. Όχι στα κόμματα και στις παρατάξεις. Όχι στα πανηγυράκια των εκλογών και των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

OΧΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: